Kinderen en pesten

Door mijn jarenlange ervaring als leerkracht in het basisonderwijs ben ik regelmatig in aanraking gekomen met kinderen die gepest worden of gepest werden in het verleden. Tijdens mijn opleiding als hypnotherapeut besloot ik om de kennis die ik opdeed te gebruiken om deze kinderen te helpen. Met het schrijven van mijn afstudeerscriptie "Een hart uit de kreukels" heb ik onderzocht welke therapievormen en methoden het meest effect hebben om de gevolgen van pesten die een kind ervaart te verhelpen. Gebleken is dat hypnotherapie ook de kans om opnieuw gepest te worden verkleint. 

 

Veel kinderen die in mijn praktijk komen hebben al meerdere therapieën gevolgd, helaas vaak met onvoldoende resultaat. Het verschil met deze therapieën en  hypnotherapie is, dat er via hypnotherapiesessies direct met het gevoel en het onbewuste gewerkt wordt. Dit heeft meer effect dan alleen praten. Kinderen kunnen bijvoorbeeld via een tijdlijn terug naar traumatische momenten om dit stukje in zichzelf te verwerken en te helen.

 

Naast het verwerken en helen van de pestervaringen werk ik ook aan de energie van het kind en om het kind heen. Dit doe ik bijvoorbeeld door in een Sociaal Panorama alle namen van de pesters op te schrijven en om het kind heen te leggen. De briefjes met de namen van de pesters "worden" dan de ziel van het kind die pest, waardoor er interactie mogelijk is. Het kind kan dan voelen of de pester te dichtbij in energie is en of de pester beter op een andere plek in het energieveld van het gepeste kind kan liggen, zodat er meer afstand komt. Het kind kan middels het Sociaal Panorama ook de kans krijgen om alles tegen de pester te zeggen wat hij of zij wil zeggen.

Er wordt dus niet alleen met het gepeste kind zelf gewerkt, maar doordat er ook met de zielen van de andere kinderen gewerkt wordt, verandert er echt wat in de omgang tussen de kinderen.

 

Een kind dat gepest is geweest of gepest wordt heeft vaak een deuk in zijn of haar zelfvertrouwen gekregen. Het werken aan zelfvertrouwen beslaat dan ook een belangrijk deel van de behandeling. Dit doe ik onder andere door een visualisatie met een ik-versterking en met delenwerk.

 

Na één behandeling voelt een kind zich vaak al beter. Bij vrijwel alle kinderen zijn er grotere veranderingen te zien na ongeveer vijf sessies. Zij worden niet meer gepest en weten in geval van ruzies dichtbij zichzelf te blijven, zodat de situatie snel opgelost kan worden. Natuurlijk kan je met hypnotherapie niet uitsluiten dat een kind in de toekomst opnieuw gepest wordt, maar gebleken is wel dat de kans enorm is verkleind. 

 


U kunt de folder over het therapieprogramma lezen via de pagina "Therapieprogramma Pesten" of u kunt de folder hier downloaden:

Folder pestprogramma
PDF – 363,1 KB 1302 downloads