Hypno(therapie)

 

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie is een kortdurende vorm van psychotherapie die zowel toepasbaar is op kinderen als volwassenen. Hypnotherapie is zeer geschikt voor het behandelen van psychische en psychosomatische klachten. Daarnaast kan het goed ingezet worden om ongewenste gewoonten, belemmerende overtuigingen en vastgezette strategieën te doorbreken. Het is een effectieve en oplossingsgerichte therapie die het zelfherstellend vermogen van het lichaam op een natuurlijke wijze activeert! 

 

Trance

In veel gevallen wordt gebruikgemaakt van trance. In deze staat van veranderd bewustzijn gaat het denken naar de achtergrond  en richt de de aandacht zich naar binnen. Op die manier is het mogelijk om contact op te nemen met het onderbewuste. Trance is een natuurlijk vermogen dat iedereen heeft. Denk bijvoorbeeld aan iemand die totaal verdiept is in een spannend boek en daardoor tijd en omgeving helemaal vergeet. Bij hypnotherapie wordt een trance doelgericht opgeroepen en gebruikt om een therapeutisch doel te bereiken. Deze trance lijkt in het niets op de toneelhypnose die wel eens op de televisie is te zien. Bij de vorm van trance die hypnotherapeuten gebruiken, ben je volledig aanspreekbaar en kan je antwoorden op dat wat ik, als therapeut, zeg of vraag. Ook na afloop van de sessie weet je precies wat je ervaren, gehoord en gezegd hebt.

 

Onbewuste processen

De essentie van hypnotherapie is dat je je bewust wordt van onbewuste processen. Zodra je weet waardoor je klachten veroorzaakt worden, kun je er ook echt wat aan doen. ook kun je tijdens de trance het negatieve gevoel dat je wellicht bij een gebeurtenis in het verleden hebt ervaren, veranderen naar een positief gevoel. Het voordeel van werken met hypnose is dat je toegang krijgt tot je innerlijke beelden, intuïtie en zelfhelend vermogen. Onbewust weet je precies wat goed voor je is. Dit levert vaak meer op dan enkel praten: je kunt je eigen oplossingen vinden die bij jou passen. Het wordt dan onder andere mogelijk om nieuwe inzichten te krijgen, Hierdoor worden problemen of belemmeringen die je in je leven ervaart, opgelost. Mijn functie is jou te begeleiden bij je zoektocht naar binnen en daarbij de dingen die je ervaart verhelderen en helen.

 

Werkwijze

In hypnotherapie worden verschillende methoden gebruikt, zoals bijvoorbeeld regressie, waarbij je terug gaat naar een eerder moment in je leven, of reïncarnatie, waarin je terug gaat naar een vorig leven. Naast regressie- en reïncarnatiesessies, werk ik onder andere met een tijdlijn, werken met delen, een sociaal panorama of met een familieopstelling. Naast hypnotherapie werk ik ook met andere therapievormen of met een combinatie van methoden, meer hierover vind je op het tabblad &Zo.